2008🤔

Det år som gått var vårt 20-årsjubileum. Så därför börjar jag med en liten sammanfattning av dessa 20år.

Den 30/8 1988 registrerades och godkändes namnet Novalies på Svenska Kennelklubben .

Den första valpen i kenneln föddes i mars 1988, det var Novalies Amadeus ”Zeb”, hans mamma var vår första tik Crazys Nova. 
M
innet av henne har levt vidare i vårt kennelnamn.

 

20ÅR!!! Det är en lång tid, vilka fantastiska härliga år det varit, jag har aldrig ångrat en dag att jag tog mig an ansvaret att föda upp denna underbara ras.

Allt har absolut inte varit rosenrött men jag måste ändå säga att jag haft en stor portion ”tur” i min uppfödning. Jag vet ju vad man kan ”råka” ut för som uppfödare både vad det gäller valpningskomplikationer, sjuka valpar, tikar som dör, valpköpare som av olika anledningar inte håller måttet etc. och av allt detta har jag sluppit mycket lindrigt undan.

Jag är otroligt tacksam för det.

Jag har försökt att kombinera hunduppfödning med att ha familj vilket inte alltid varit så lätt, då hundar, valpar tar oerhört mycket tid och så gör även barn, ibland var dygnets timmar för få, men tycker man att något är roligt så går det mesta.

Jag tänker på alla dessa underbara människor som jag aldrig träffat om jag inte börjat föda upp hund, vilken rikedom det är.

Mina tankar går till Nanny & Knut Gräntz. De ägde Wendower Warlord som Nova hade sina 2 första kullar med. Nanny och Knutte kunde så mycket om setter och blev lite av mina mentorer under de första åren, det var tack vare Novas uppfödare Christina Gustavsson, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt, som jag fick kontakt med dem.

När man sitter så här och minns så dyker det upp några namn i mitt huvud, vissa valpköpare blir lite mer än valpköpare.

Vad menar jag då kan man undra.  En ”valpköpare” är en person, par eller familj som man träffar mycket innan de hämtar sin valp, man har ofta en ganska tät kontakt ungefär ett halvår sen rinner kontakten ut i sanden, vilket är det vanliga när allt runt valpen börjar fungera. En del hör man sen inte ifrån på många många år.

Men sen är det en del som blir lite mer, de som man har återkommande kontakt med, som blir kvar även efter först halvåret, som min allra första valpköpare Gita och Jan ( Novalies Adam”Eddi”),

Eva och Per som köpte valp ur min andra kull och några år senare ytterligare en kille (Novalies Ben” Benny” Novalies  Douglas)

Gunilla (Novalies Eliza, Novalies Vanity Fair”Celin”, Novalies Breaking the Waves ”Salome”). Jeanette(Novalies Entertainer”Dante”, NovaliesHeartbreaker”Eros”, Novalies Sign of the Times ”Platon”. Lena (Novalies Wild Rosebud “Anja”, Novalies Unbreake My Heart”Cherry”. Angelika ( Novalies Wish Upon A Star, Novalies Eclips of my Heart)

Genom åren har det blivit många som är lite mer än valpköpare . Tack för att ni finns!

Jag har gått igenom många stadier som uppfödare, allt ifrån att vara ny och grön som läste allt jag kunde komma över om hunduppfödning, genetik, foder och avelslära och om Irl Setter, det var under den perioden som man inbillade sig att man kunde väldigt mycket och att man visste precis vad man höll på med, jag kunde inte haft mer fel men det varken insåg eller förstod jag då.

Jag fick mycket tips och råd från erfarna uppfödare, vissa lyssnade jag på, andra inte vilket jag till viss del med facit ibland kan ångra.

En som dock kom att bli en mentor för mig under många år var Tommy på Kennel Red Tails, jag köpte också min största avels- tik, Rambling Rose av honom.

Tack Tommy!

Idag är jag inte lika ”duktig”. Ju mer man kan, ju mindre vet man, med åren infinner sig en ödmjukhet inför den kunskap jag själv fått genom åren och den kunskap andra har, jag lär mig hela tiden, det kommer nya metoder och rön inom allt, även hunduppfödning.

Det som är det absolut roligaste och som man som uppfödare ser som kvitto på att man gjort ett bra jobb är när valpköpare återvänder.

Jag har haft den stora förmånen att om och om igen få tillbaka er valp köpare både en, två, tre och t o m för fjärde gången och det gläder mig lika mycket varje gång.

Under 90-talet hade vi mellan 1-2 kullar/år därefter började det bli glesare emellan dem. Under 2000 har det inte blivit valpar varje år.

Det var många faktorer som spelade in. Den främsta var att jag tappade allt för många tikar under en period som tyvärr fick Hd.

Jag har alltid haft policyn att avla på friska hundar, flera av dessa Hd dök upp när vi hade det ”gamla ”bedömningssystemet där många faktiskt avlade på 1:or (inte bara på setter utan även på andra raser) för mig var detta dock otänkbart. Mina barn kom upp i tonåren med allt vad det innebär och utrymmet för uppfödning minskade under några år.

Under hela 90-talet var jag en av alla som åkte land och rike runt och visade hund på utställningar, även detta avtog under 2000-talet.

Så många härliga minnen jag har från dessa år ute på vägarna. Mer än en gång har jag ifrågasatt mitt eget förstånd, när man frivilligt går upp mitt i natten, lastar in hundar i bilen för att åka på utställning, för att inte tala om alla felkörningar. Under en period fanns det de som kallade mig Laura.

Jag minns en gång när Malin och jag skulle åka upp till Österbybruk, på kartan såg vi en genväg!

Vi missade grillning och trevlig gemenskap med de andra på kvällen, vi kom fram mitt i natten!

Genvägen som till att börja med var ok utvecklade sig till att bli en enslig skogsväg av stora stenar och utan en möjlighet att vända. Det blev inte så många fler genvägar efter denna.

Många gamla valpköpare hör av sig och frågar om jag fortfarande ”håller” på med uppfödning.

Ja det är ganska märkligt så det blir, jag sa en gång för länge sedan att jag ska hålla på med det här till jag blir 50 sen får det vara bra, ja precis, det är några år sen jag fyllde 50!!!!

Jag har försökt men det går inte! Jag älskar min ras, jag älskar att få mina små valpar, se dem växa, utvecklas, för att sedan flytta och förgylla livet för andra människor, hur ska man kunna förmå sig att sluta med detta.

Även om det inte blir en kull om året så kommer det för många år till att födas små Novaliesvalpar.  

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.08 | 17:53

Har ni fortfarande en hanvalp kvar/Petra

...
17.11 | 08:09

Hej Åsa! Du är jättevälkommen att skriva ett mejl eller ringa mig så får vi presentera oss lite för varandra 😊
Kul att du är intresserad av en valp 😀
Mvh/Cicc

...
16.11 | 09:25

Hej!

Vi vill ställa upp oss på valplistan 2020. Vi har haft vår Telma snart i 13 år.
Vi har alltid trivts med setter.

...
10.09 | 09:26

finns det valpar kvar / fanny

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS